Značaj biosigurnosnih mera u primarnoj proizvodnji mesa brojlera

  • Mladen Rašeta Institut za higijenu i tehnologiju mesa
  • Ivana Lazić Branković Institut za higijenu i tehnologiju mesa
  • Mirjana Lukić Institut za higijenu i tehnologiju mesa
  • Vlado Teodorović Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine Beograd
  • Brankica Lakićević Institut za higijenu i tehnologiju mesa
  • Vladimir Polaček Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“
Keywords: Biosigurnosne mere, prevalencija Salmonella spp, tov brojlera, primarna proizvodnja, farma

Abstract

Glavni ograničavajući faktor uspešnosti proizvodnje mesa brojlera je negativni uticaj potencijalnih bolesti.
Biosigurnosne mere predstavljaju način osiguranja bezbednosti od prenosa infektivnih bolesti, parazita i ostalih uzročnika oboljenja.
Na nivou primarne proizvodnje (tov brojlera) na farmi, problem predstavlja nedosledna primena biosigurnosnih mera koje su definisane u biosigurnosnom protokolu. Adekvatna primena biosigurnosnih mera na farmi zavisi od najmanje plaćenih i edukovanih radnika i podložna je greškama tokom obavljanja svakodnevne radne prakse. Stoga je potrebno svakodnevno praćenje izvršenja radnih obaveza zaposlenih, uz kontinuiranu edukaciju, pri čemu svaka otkrivena neusaglašenost služi za unapređenje postojećeg biosigurnosnog protokola.
Prevalencija Salmonella spp., na mesu brojlera u klanici, između ostalih faktora zavisi i od nalaza Salmonella spp. na farmi. U slučaju kada su tehnološke operacije na liniji klanja standardizovane i postupak sprovođenja higijene ujednačen, podatak o prisustvu Salmonella spp., može poslužiti za procenu da li su primenjene adekvatne biosigurnosne mere na farmi. U našem radu, nakon striktnog
i doslednog preduzimanja biosigurnosnih mera na farmi, prevalencija Salmonella spp. na koži vrata brojlera na klanici, smanjena je sa 24% na 10%.

Published
2018-09-03
How to Cite
Rašeta, M., Branković, I., Lukić, M., Teodorović, V., Lakićević, B., & Polaček, V. (2018). Značaj biosigurnosnih mera u primarnoj proizvodnji mesa brojlera. Scientific Journal "Meat Technology", 56(2), 91-95. Retrieved from http://journalmeattechnology.com/index.php/meat_technology/article/view/90
Section
Original scientific paper